Elvan GÜDÜR
MEBBIS Yöneticisi
İlgili görev ve sorumluluklar 25/03/2016 tarih ve 3428315 sayılı yönetmelikle belirlenmiş ilgili maddeler paylaşılmıştır.
Çalışma Esasları
MADDE 8 -
(1) Bakanlık Merkez Teşkilat Birimleri MEBBİS Yöneticisi Başkanlığa bağlı olarak çalışır. Bakanlık bilişim ve otomasyon sistemleri üzerinde, problem çözme, rehberlik ve danışmanlık gibi işleri yürütür.
(2) MEBBİS İl Yöneticisi Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri il müdür yardımcısı veya şube müdürüne bağlı olarak Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri Şubesinde birim yöneticisi olarak görev yapar. MEBBİS İlçe Yöneticileri MEBBİS İl Yöneticilerine bağlı olarak iş ve işlemlerini yürütür.
(3) İl Milli Eğitim Müdürü tarafından, il merkezlerinde MEBBİS İl Yöneticileri arasından il ve ilçede sistem üzerinde yapılacak çalışmalara yönelik faaliyetleri organize etmek üzere, bir Koordinatör MEBBİS İl Yöneticisi seçilir. Seçilen Koordinatör MEBBİS İl Yöneticisi Başkanlığa resmi yollardan bildirilir.
(4) MEBBİS İl/İlçe Yöneticisi;
a) Bakanlığın ilgili birimleri ile il/ilçe milli eğitim müdürü veya onun görevlendireceği il müdür yardımcısı/şube müdürüne, yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi vererek etkin bir koordinasyon kurar. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yönetim toplantılarına katılarak birimin çalışma alanı ile ilgili gerektiğinde bilgi verir.
b) İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki şubelere, bürolara, kurumlara, okullara veya personele bu yetkilerin güvenli bir şekilde paylaştırılması, sistem üzerinden takibi ve yetki devri işlemlerini yürütür. Yetkilendirme ilgili birimin yazılı talebi ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürünün onayı ile yapılır. Verilecek yetkilerin birimin görev tanımıyla sınırlı olması esastır. Başkanlık tarafından kendisine verilen MEBBİS il/ilçe yetkili kullanıcı bilgilerini hiçbir amir, yönetici veya personel ile paylaşmaz.
c) Sistem üzerinde tespit ettiği mevzuata aykırı şekilde veri girişi yapan, güvenlik tehdidi oluşturan, gizlilik ihlalini bozan kurum veya personel hakkında Bakanlığın ilgili birimleri ile ilgili ilin denetim birimine resmi olarak bilgi verip ilgililer hakkında yasal işlemlerin başlatılmasını sağlar.
ç) Bakanlık otomasyon sistemleri ile bunların illerdeki donanımlarının sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde çalışması için gerekli önlemleri alıp, kullanıcıları bilgilendirir. Sistemin güvenliğinin sağlanmasından sorumludur.
d) Bilgi ve Sistem Güvenliği Yönergesine göre çalışmalarını yürütür.
e) Sorunlara anında müdahale etmek ve sistemin yeni teknolojilere uyumunun sağlanması hususlarında Bakanlığın ilgili birimlerine öneriler sunar. Sistemin güvenli bir şekilde çalışmasını, yazılım ve iletişim alt yapısının sürekli çalışır durumda olmasını sağlar.
f) İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerindeki sistem odasından sorumludur.
g) İl/ilçe/okul ve kurumların internet sayfaları için teknik destek sağlar. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin internet sayfalarındaki güncellemeleri takip ve koordine ederek teknik destek işlemlerini yürütür veya ilçe adına yetkilendirdiği personel ya da birimler tarafından yürütülmesini sağlar.
ğ) MEBBİS İl Yöneticisi İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin internet sayfası, kurumsal e-posta, e-imza, DYS gibi portallarının il yöneticisidir. İl DYS sorumlusu MEBBİS Yöneticisinden farklı bir personel ise bu personel, MEBBİS Yöneticisinin koordinasyonunda görevini yürütür. MEBBİS İlçe Yöneticisi İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin internet sayfası, kurumsal e-posta, e-imza, DYS gibi portallarının ilçe yöneticisidir.
h) İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde yer alan yazılım, ağ, güvenlik, e-posta, antivirüs, DYS gibi iş ve işlemleri ile ilgili sorunları tespit ederek çözümler üretir. Birimi ile ilgili DYS işlemlerinde birim personeli ile şube müdürü arasında yer alır. TEFBİS, YÖBİS vb. projelerde şifre işlemleri haricinde diğer iş ve işlemleri sorumlu şubelere devreder. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerin internet, intranet ve diğer ağ bağlantılarını kontrol ederek arıza veya problem durumunda acilen ilgili birimlerle irtibata geçerek sorunların giderilmesini sağlar.
ı) Yılsonunda ihtiyaç analizleri yaparak birimin yıllık çalışma planlarını her yılın ilk ayı başında İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü onayına sunarak uygulanmasını sağlar. Bu çalışmalara uygun Kamu Hizmet Standardını hazırlar ve günceller.
i) İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Bakanlık Bilişim Sistemleri ile ilgili sorun alanları ve önerilerini “Yıl Sonu Değerlendirme Raporu” olarak tanzim eder ve bunu İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Başkanlığa elektronik ortamda gönderir. Gönderilecek rapor şablonu ve elektronik rapor formu Başkanlık tarafından hazırlanarak kullanıma sunulur.
j) İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin bilişim teknolojileri ekipman ihtiyacını belirler ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirir. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne alınacak bilişim teknolojileri ekipmanlarının teknik şartnamesinin hazırlanmasında ve muayene kabul komisyonunda görev yapar.
k) İl/ilçe düzeyinde düzenlenen merkezi ve yerel sınavların komisyonlarında, MEBBİS İl/İlçe Yöneticisi olarak görev alır.
l) Sistem üzerinde yaşanabilecek sorunlarda destek, rehberlik gibi hizmetleri sağlar. Yetkililere sistem üzerinden yetki düzenlemesi iş ve işlemlerini yürütür.
m) Bakanlık otomasyon sistemleri veya daha önce katıldıkları eğitimler ve seminerler sonucunda, uzmanlaştıkları alanlarda kendi birim ve Milli Eğitim Müdürlüğü personelleri başta olmak üzere il/ilçe personeline ihtiyaç duyulması durumunda hizmetiçi eğitim faaliyetleri düzenler. Başkanlık tarafından hazırlanan yeni otomasyon programlarının tanıtımı, kullanımı, yetki ve sorumlulukları ile ilgili toplantılar yapar.
n) Teknolojide yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek, sahip olduğu bilgiyi sürekli olarak günceller. Bu amaçla, yerine getirmekle yükümlü olduğu görevi aksatmayacak şekilde Başkanlık tarafından düzenlenen eğitimler ile çalışma alanlarıyla ilgili hizmetiçi eğitim faaliyetlerine ve yurtiçi/yurtdışı fuar, eğitim ve organizasyonlara katılır. Görev tanımlarıyla ile ilgili diğer birimlerle koordinasyonu sağlar ve uygulamada çıkan sorunları gidermeye yönelik tedbirler alır.
o) Sistem üzerinde meydana gelen olumsuz durumlarda Bakanlığın ilgili birimlerine bilgi vererek gerekli önlemleri alır. Başkanlık tarafından sistem üzerinde verilen talimatları, çalışmaları uygular. Otomasyon sistemlerinin çalışma durumları ile ilgili yetkililerle bilgi alışverişinde bulunur.
ö) Bilgi işlem sistemlerinin yönetiminde herhangi bir bilgiye sahip personelin görevden ayrılması veya görev yerinin değiştirilmesi durumunda personelin bağlı olduğu birim tarafından haber verilmesi koşulu ile ilgilinin sahip olduğu tüm sistem kullanıcıları ve/veya parolaları siler veya derhal değiştirir.
p) Diğer birimlerden gelen iletişim ve yazılım taleplerini değerlendirir ve çalışmalarını Başkanlığa bilgi vererek yürütür. Geliştirilen bu ek uygulamaların uygulama ve veri güvenliğinden ilgili MEBBİS Yöneticisi sorumludur.
r) Sorumlu oldukları birimlerin çalışma saatlerine tabidir. Yıllık izinleri görev yaptıkları birimlerin çalışma esasları doğrultusunda belirlenir. Verilecek izinler konusunda birimin çalışmaları dikkate alınır.
s) 18/11/2012 tarih ve 28471 sayılı resmi gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliğinin “Bilgi işlem ve eğitim teknolojileri hizmetleri” başlığı altındaki 17 nci maddesinde yer alan hükümler uyarınca görevi kapsamındaki çalışmalarını yürütür.
(5) MEBBİS İl/İlçe Yöneticilerine Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen görev tanımları dışında başka görev verilemez.
Sorumlulukları
MADDE 9 - (1) MEBBİS İl/İlçe Yöneticileri, birimin görevlerini kanun, tüzük, yönetmelik ve yönerge hükümleri uyarınca gereği gibi yerine getirilmesinden; yetkilerin yerinde, zamanında ve gereğince kullanılmasından Başkanlık ile İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne karşı doğrudan sorumludurlar. Bakanlık Merkez Teşkilatı Birimleri MEBBİS Yöneticileri Başkanlığa karşı doğrudan sorumludur.